Un perfil de microRNA, petites seqüències d’àcid ribonucleic (per les seves sigles en anglès), prediu la severitat de COVID-19 en pacients greus, segons una recerca liderada des de Lleida, que s’ha publicat recentment en la revista Translational Research. El grup Investigació translacional en medicina respiratòria, integrat per professionals de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Universitat de Lleida, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM), i del Centro de Investigación Biomédica en Red Enfermedades Respiratorias (CIBERES) de l’Instituto de Salud Carlos III, ha liderat aquesta recerca que ha definit perfils microRNA associats amb la gravetat de la COVID-19 i la mortalitat a les Unitats de Cures Intensives (UCI).

L’estudi observacional s’ha dut a terme en cinc hospitals de l’Estat espanyol (Hospital Universitari Arnau de Vilanova i Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, Hospital Clínico Universitario de Valladolid, Hospital Universitario del Rio Hortega de Valladolid, Hospital General Universitario Gregorio Marañón de Madrid i Hospital Universitario Infanta Leonor de Madrid) participants en l’estudi CIBERESUCICOVID. L’estudi ha analitzat l’evolució i mortalitat d’un total de 84 pacients, dels quals 37 ingressats en les unitats de vigilància intensiva, reclutats durant la primera onada pandèmica, de març a juny de 2020.

“La identificació de biomarcadors per a assistir en el maneig de la COVID-19 constitueix una prioritat en la recerca actual” ha explicat el primer autor de la publicació i investigador Miguel Servet, David de Gonzalo. “Gràcies a aquesta troballa, podríem arribar a predir la gravetat en pacients afectats pel SARS-CoV-2 i evitar la seva evolució” ha confirmat de Gonzalo.

“Observem diferències en el perfil d’expressió de deu microRNA circulants en els pacients UCI en comparació amb pacients de planta, gràcies a la seva anàlisi, identifiquem una signatura de tres microRNA que discriminava entre tots dos grups d’estudi” ha confirmat, a més, l’estudi també ha determinat que els pacients que van morir van presentar un perfil específic de sis microRNA circulants.

Precisament, una comunicació d’aquest estudi, titulada ‘MicroRNA expression profile as a potential blood-based biomarker of COVID-19 severity’, ha guanyat el primer premi com a comunicació en la 4a Jornada de Recerca Bàsica en Pneumologia, organitzada per la Societat Catalana de Pneumologia de la Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.

L’estudi també ha comptat amb la col·laboració de personal investigador del grup de Medicina de Precisió en Malalties Cròniques de l’IRBLleida, l’Hospital Universitario Río Hortega de Valladolid, l’Instituto de Investigación Biomédica de Salamanca (IBSAL), l’Hospital Clínico Universitario de Valladolid, l’Hospital General Universitario Gregorio Marañón de Madrid, l’Hospital Universitario Infanta Leonor de Madrid, l’Hospital Universitario Vall d’Hebron de Barcelona, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Hospital Clínic, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Hospital Universitario y Politécnico la Fe de València, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i l’Hospital Universitario de Getafe de Madrid.

Aquesta recerca ha estat possible gràcies a una ajuda de l’Instituto de Salud Carlos III (CIBERESUCICOVID-COV20/00110), i l’ajuda europea ERDF, “Una manera de hacer Europa”. El personal investigador també ha comptat amb una ajuda Miguel Servet 2020 (CP20/00041), una ajuda ‘Investing in your future’ de l’European Social Fund (ESF), una ajuda predoctoral del Ministerio de Universidades (FPU19/03526) i el suport del Biobanc de l’IRBLleida (B.0000682) i de la Plataforma de Biobancos (PT17/0015/0027).

Segons una recerca liderada a Lleida pel grup Investigació translacional en medicina respiratòria de l’IRBLleida, la UdL, els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida i CIBERES.